Era si momentul ca Guvernul sa accepte ca felul in care a inteles libertatea presei in Romania a fost, pana acum, profund defectuos. Nu e o intamplare, asadar, ca Freedom House, o importanta organizatie americana pentru libertatea presei, in ultimul sau raport privitor la libertatea presei in lume in anul 2002, a plasat Romania printre tarile cu presa partial libera.
Trebuie precizat, si sper ca domnii Dancu si Nastase cunosc problema, ca toate celelalte candidate la aderarea in UE, inclusiv Bulgaria, se afla in categoria presa libera.
Ca lucrurile nu mergeau bine cu presa in ultimii doi ani era destul de clar; nu stiu de ce guvernantii credeau ca acest lucru va trece neobservat si ca americanii sau europenii ne vor mangaia pe crestet fericiti doar ca le dam aceasta suava ocazie. Televiziunile, publice sau private, sunt tot mai decerebrate; talk-show-urile politice, chiar prea multe pe vremea fostei guvernari, s-au subtiat anemic.
Moderatori buni, ca Stelian Tanase, dispar, inlocuiti fiind de cele mai multe ori cu nulitati, daca mai sunt inlocuiti. Recenta demisie a Rodicai Culcer si a altor doi colaboratori de la Radio Europa FM a aratat ca presiunile insuportabile asupra realizatorilor de emisiuni se fac simtite si in radiourile private.
La emisiunile de stiri, ponderea faptului divers nesemnificativ este enorma, iar informatiile importante sunt evacuate discret in plan secund. Chiar subiecte externe importante, cum a fost razboiul din Irak, au fost comentate in chip dezastruos de majoritatea posturilor private, care au recurs, drept experti, la tot felul de personaje incompetente, aduse de tot atat de incompetenti redactori sau directori.
Sa mai mentionez si ca stirile la radioul public - sub noua, ca si sub vechea conducere - sunt aproape de neascultat din pricina stilului oficial, inghetat, ermetic - a unui tip de ec