Agenţiile de presă transmit de zor o serie de informaţii privitoare la Festivalul de la Cannes. Iată cîteva dintre ele, pentru cinefilii puri şi duri (dar şi pentru cei impuri şi neduri).
Festivalul care, ca de obicei, se anunţă foarte bogat în filme şi evenimente va debuta săptămîna viitoare, miercuri. Filmul ales pentru seara de deschidere (proiectat în afara competiţiei) va fi... Fanfan la Tulipe. Punctele de suspensie vor să marcheze o oarecare surprindere, legată de "asincronismul" manifest al festivalului faţă de temele actualităţii. Aşadar, nu un film de război şi pace, nici unul politic nu va deschide festivalul de la Cannes, ci un film de aventuri, de Gerard Krawczyk, despre un erou imaginar şi popular al secolului XVIII, devenit celebru în cinema graţie regizorului Christian Jaque, în 1952. În acelaşi an, filmul a şi cucerit Premiul pentru regie la Cannes. Ediţia 2003 a lui Fanfan la Tulipe îi datorează mult celebrului Luc Besson (coproducător şi coscenarist), al cărui fler în materie de succes de public se va mai confirma, probabil, încă o dată. În rolurile jucate pe vremuri de Gerard Philipe şi Gina Lollobrigida evoluează acum Vincent Perez şi Penelope Cruz.
Ediţia a 56-a a festivalului se va plasa sub semnul lui Federico Fellini (10 ani de la dispariţie). Festivalul îi va dedica lui Fellini afişul oficial, şi va include în program o retrospectivă integrală a filmelor lui Fellini, în copii noi, sau restaurate, sau în versiuni inedite, visate cîndva de marele cineast. Totul va fi completat de mai multe filme documentare despre Fellini pe platou; iar Nicola Piovani, ultimul compozitor care a lucrat cu Fellini, îl va evoca pe maestru într-o Lecţie de muzică, prima de acest gen organizată la Cannes (pînă acum au fost doar Lecţii de cinema, susţinute de regizori prestigioşi). Muzica filmelor lui Fellini de la Nino Rota la Nicola Piovani