O berlineză născută în Elveţia trimite scrisori din Noua Zeelandă, special pentru România literară... Pare un scenariu suprarealist, dar este un episod firesc al lumii în care trăim: oamenii sînt mobili şi acoperă cu rapiditate harta lumii, vesticii sînt dornici de comunicare cu esticii, mass-media se amestecă în viaţa fiecăruia dintre noi.
Doamna Katharina Biegger s-a născut la Zürich şi a studiat germanistică, pedagogie şi etnografie la Zürich şi Marburg. Unul dintre subiectele care au preocupat-o a fost Paracelsus. De altfel l-a şi editat într-o ediţie impresionantă, (Residenz Verlag Salzburg und Wien, 1993), pe care a îngrijit-o şi prefaţat-o. Pe urmele lui Paracelsus, care, se pare, ar fi ajuns şi prin părţile noastre de lume, Katharina Biegger, stabilită între timp la Berlin, a vizitat România. Se poate spune fără exagerare că este una dintre cele mai bune cunoscătoare străine ale "bunelor şi relelor" româneşti şi rămîi întotdeauna uimit, cînd vorbeşti cu ea, cît de la zi este cu evenimentele mari şi mici din toată lumea. Curiozitatea ei "etnografică" se dovedeşte, de asemenea, nestăvilită. A învăţat româneşte cu o rapiditate uimitoare (franceza şi italiana, pe care le ştie la perfecţie, au ajutat-o, fără îndoială) şi poate fi văzută măcar o dată pe an, străbătînd pe jos străzile Bucureştiului, cu un mic rucsac în spate, ca o studentă. Din cînd în cînd, citeşte România literară. Se ocupă, între altele, de comunicarea dintre două institute înrudite, New Europe College din Bucureşti şi Wissenschaftskolleg din Berlin.
Cu regretul că spaţiul nu ne permite publicarea integrală am alcătuit un colaj pentru cititorii noştri din incitantele scrisori-reportaj despre Noua Zeelandă, pagini fireşti şi nu lipsite de un zîmbet subţire. Textele au fost scrise special pentru România literară. Dacă cineva se întreba cum poţi fi neo-zeelandez, găseşte aici