Cu alte cuvinte, de acum inainte am fi avut parlamentari si guvernanti care sa se ocupe exclusiv de interesele alegatorilor, fara a urmari imbogatirea pe seama banului public si obtinerea de privilegii. Pentru prima data in istoria noastra recenta, senatorii si deputatii erau obligati sa-si declare interesele economice - afacerile proprii sau apartenenta la diferite consilii de administratie - potrivit legii adoptate prin asumarea raspunderii guvernamentale.
Cu ce s-a soldat deci acest demers fara precedent? La prima vedere, cu o mare mascarada, pentru ca, dupa declararea incompatibilitatilor, urmeaza optiunea intre afaceri si politica, iar aici plasa legii este destul de rara.
Am aflat totusi ca peste 150 de parlamentari au afaceri proprii declarate, si peste jumatate din ei apartin partidului de guvernamant. Mai exista insa si parlamentarii care si-au trecut afacerile pe numele unor rude sau apropiati, dar continua sa le controleze. Ei nu figureaza pe liste, dar in realitate se afla si ei in situatie de incompatibilitate. Cel mai celebru exemplu - dar nu singurul - este al deputatului PSD Culita Tarata, marele magnat nemtean al lemnului si titularul concesiunii Insulei Mari a Brailei.
El a declarat senin ca si-a pus firmele pe numele unor asociati, dar controleaza nemijlocit derularea afacerilor, pentru ca a investit foarte multi bani. Nicaieri in lege nu li se cere parlamentarilor sa declare pe numele cui au trecut firmele, pentru ca autoritatile sa poata verifica apoi in ce masura acestea au facut afaceri cu statul ori au beneficiat de inlesniri, scutiri de taxe sau reesalonari de datorii.
Rasul sonor si arogant al lui Culita Tarata este emblematic pentru slabiciunile legii si totodata o insulta la adresa celor doi deputati ai opozitiei - Adriean Videanu (PD) si Dinu Patriciu (PNL) - care au decis sa renunte la calitatea de parlament