* Fenomenul nu va fi unul global, spune Aurel Popescu, presedintele "Rompan" * In schimb, daca seceta se va prelungi, la toamna s-ar putea produce o explozie a preturilor la produsele de panificatie Managerul fabricii de paine "Libertatea" din Bucuresti, Mircea Pegza, anunta joi ca, datorita majorarii cheltuielilor de productie, o crestere a pretului painii si a celorlalte produse de panificatie este inevitabila. "Estimam o crestere de 5-6 la suta, incepand cu luna iunie, in conditiile in care acum vindem painea de 280 de grame cu 2.900 lei (pret la poarta fabricii - n.n.), dar faina s-a scumpit cu 1.000 lei/kg, de la inceputul anului, ajungand azi la 6.500 lei kilogramul" - a spus Pegza. La randul sau, managerul societatii "Farisan", din Giurgiu, Dumitru Sandulescu, a declarat: "De doua luni tot incercam sa crestem pretul si nu am facut acest lucru pentru ca ne-am inceput activitatea de curand si incercam sa ne castigam o pozitie pe piata, mai ales ca oferta noastra se adreseaza provinciei, unde puterea de cumparare este mai redusa", a precizat Sandulescu. Este sau nu este justificata o crestere a pretului painii? Au sau nu au producatorii rezerva necesara de materie prima (grau de panificatie) pana la recolta viitoare? La aceste intrebari ne-a raspuns dl. Aurel Popescu, presedintele Organizatiei Interprofesionale a Cerealelor "Rompan". "Intotdeauna, in perioada de vara costurile in panificatie cresc, deoarece graul acumuleaza cheltuieli de depozitare, dar, avand in vedere stocurile de care dispunem - in mori, in fabrici, in silozuri - inclusiv cantitatea pe care o mai avem de luat de la rezerva de stat, consideram ca scumpirea painii nu va fi un fenomen global, ci unul izolat, doar la unii dintre producatori", declara presedintele "Rompan". In plus, acesta considera ca agentii economici care vor recurge la o crestere substantiala a pretului painii risca sa piarda p