In ciuda acestor recorduri, mai multe motive de ingrijorare decat de satisfactie exista! Si cei mai preocupati sunt chiar exportatorii!
Motivul care taie din start aripile entuziasmului este ca, in cea mai mare parte, aceste recorduri sunt realizate doar scriptic, gratie unui joc in care exporturile romanesti nu au absolut nici o contributie. Este vorba de evolutia raporturilor dintre dolar si euro pe pietele internationale, favorabila masiv, de cateva luni, monedei europene.
Exporturile romanesti avand drept debuseu, in proportie de circa 70%, pietele zonei euro, au inregistrat recordurile respective pur si simplu datorita faptului ca, exprimate in dolari, au reprezentat sume generos mai mari.
Ca volum, se pare ca exporturile s-au mentinut, fapt totusi remarcabil pentru ca s-a produs in ciuda tendintelor recesive de pe pietele-debuseu.
Explicatia pare sa o dea guvernatorul Bancii Nationale: Faptul ca exportam bunuri clasice s-a dovedit benefic, deoarece acestea nu sunt atat de sensibile si nu inregistreaza fluctuatii majore in perioadele mai putin faste.
Dar aceasta structura, sa-i zicem clasica, pentru a prelua expresia d-lui Isarescu, este, la o analiza atenta, tocmai cel mai serios motiv de preocupare. Nu se stie pentru cat timp o asemenea structura mai poate fi in stare sa asigure macar o mentinere a exporturilor, dar este absolut cert ca aceasta nu poate constitui baza unei expansiuni durabile a exporturilor pe termen lung, fiind chiar un handicap in acest sens.
Si nu este exclus ca, daca nu din acest an, dar oricum de anul viitor, exporturile romanesti sa dea inapoi - si relativ si chiar si absolut - conditii in care ar inceta, desigur, sa mai fie motorul cresterii economice pe care l-au constituit in ultimii patru ani.
In primul rand, trebuie luat in considerare faptul ca o simpla revenire a dolarului in fat