Moara de apa cu ciutura va fi achizitionata pentru a fi introdusa in patrimoniul universal european. "Muzeografii din Germania vor sa intregeasca un lant de exponate originale care se afla in mare parte la Muzeul International al Morilor din orasul german Gifhorn", spune Corneliu Bucur. Pentru a onora solicitarea statului german, muzeul Astra trebuie sa aiba avizul Ministerul Culturii pentru a obtine aprobarile de vinzare si pentru a identifica piesa etnografica originala care va urma sa fie achizitionata.
Solicitarea Germaniei a venit in contextul unui program mai amplu, aflat in derulare intre muzeele de talie europeana care detin in patrimoniu piese de mulinologie. "Este cunoscut faptul ca Muzeul Satului din Sibiu este singurul din tara care are incluse pe lista de exponate toate morile folosite vreodata pe teritoriul romanesc. Singura piesa care lipseste este moara eoliana de mare, insa acest lucru este normal deoarece tara noastra nu a dispus niciodata de curenti de aer care sa permita acest lucru, a mai declarat Corneliu Bucur. In patrimoniul Muzeului International al Morilor din Gifhorn se afla deja o moara romaneasca din Banat, donata de statul roman in anul 1936 si o alta moara din spatiul Republicii Moldova care este prezentata ca apartinind tot spatiului etnografic romanesc.
Un muzeu de renume international
Muzeul International al Morilor de Vint si de Apa din Gifhorn se intinde pe o suprafata de circa 100 de mii de metri patrati, in aer lliber, si gazduieste in prezent noua mori originale: olandeza, germana, austriaca, o replica a unei mori istorice de la Sanssouci, una ucrainiana, greaca, portugheza, ungureasca si, pe 800 de metri patrati, intr-o hala de expozitie, aproximativ 45 de replici de mori in marime naturala. La marginea parcului exista o biserica de lemn ortodoxa, din Rusia. (M.P.)
Moara de apa cu ciutura v