Un exemplu elocvent, dar nu singular il reprezinta normele de aplicare ale ordonantei ce instituie taxa pe serviciul public de radio si televiziune, care socoteau la plata si cimitirele si orbii.
Desi criticile primului ministru sunt justificate, solutiile adoptate de guvern nu ating fondul problemei. Este inutil sa reduci cu 10% personalul din administratie, cum ameninta premierul nemultumit, daca in locul celor plecati vor veni oameni recrutati prin practicile corupte de pana acum, cu alte cuvinte daca noii veniti vor fi dupa chipul si asemanarea functionarilor Ministerului Administratiei Publice, locul de refugiu predilect al fostilor activisti PCR. Faptul ca avem o administratie publica neperformanta, dupa standardele europene, sta scris in toate rapoartele de tara ale Comisiei Europene.
Ultimele sale capodopere ne arata insa ca ea nu este performanta nici dupa mult mai umilele standarde romanesti. Iata, de pilda, hotararea de guvern privind normele de aplicare a legii asociatiilor de locatari, care deschide poarta abuzurilor de tot felul asupra vietii private si veniturilor cetatenilor.
Ceea ce pana acum era permis doar cu mandat de la Parchet, si anume accesul in locuinta personala, ii va fi permis administratorului, fara nici un mandat. Tot asociatia, eterogena prin natura ei, va avea dreptul sa hotarasca cotele de intretinere datorate de fiecare apartament, in loc ca aceste sume sa fie strict reglementate prin lege pentru a nu lasa loc la abuzuri si interpretari.
O aberatie patenta este si plata caldurii in functie de numarul de elementi ai caloriferelor. In majoritatea blocurilor, apartamentele de la ultimul etaj au din constructie calorifere cu un numar mai mare de elementi, tocmai pentru a putea primi aceeasi cantitate de caldura ca si cele de la etajele inferioare.
Ne intrebam atunci daca asemenea hotarari se iau din in