Saptamina 19-25 mai
- Administratia si justitia, capitole restante. Luni 19 mai a avut loc reuniunea anuala a Consiliului de Asociere Romania-Uniunea Europeana, desfasurata la Bruxelles. La eveniment au luat parte oficiali europeni, precum si ministrul de Externe roman, Mircea Geoana. Acesta din urma a avut a doua zi o intrevedere cu comisarul-sef pentru extindere, Gunther Verheugen, care a atras atentia Romaniei asupra principalelor puncte inca restante, in principal privatizarea. Cresterea economica si a capacitatii administrative constituie si ele alte aspecte nevralgice, deoarece institutiile romanesti nu sint destul de puternice „pentru a pune in practica deciziile politice si este necesar ca acest domeniu, al capacitatii administrative, sa fie dezvoltat“. Verheugen a asigurat Romania de sprijinul constant al UE in rezolvarea problemelor invocate, declarind ca Europa incurajeaza Romania „sa faca eforturi in aceste domenii pentru ca raportul Comisiei Europene, inainte de sfirsitul acestui an, sa fie pozitiv“. In plus, Verheugen a declarat ca UE spera sa poata termina negocierile cu Bucurestiul inainte de octombrie 2004.
- Alegeri decalate.
Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a reluat pe 20 mai tema decalarii alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, lansata la inceputul anului. Calendarul electoral arata, in prezent, astfel: alegerile prezidentiale in noiembrie 2004, iar cele parlamentare in martie 2005. „In maximum doua luni de la expirarea mandatului Parlamentului trebuie organizate alegeri. Data va fi stabilita de Guvern“. Presedintele Ion Iliescu a anuntat, pe de alta parte, ca va face oficiul de mediere pentru proiectul legii electorale.
- S-a depasit criza?
Conducerea CNSAS s-a intrunit joi 22 mai, in prima sedinta dupa cea desfasurata in octombrie anul trecut. Cvorumul a fost realizat