PNL propune ca demnitarii sa-si publice inclusiv impozitul pe venitul global si venitul anual conform declaratiei de impozit. potrivit lui Eugen Nicolaescu, in acest fel se va verifica daca averea este dobindita in functie de venitul anual legal.
In plus, liberalii vor sustine infiintarea unei comisii de etica la nivel national care va avea rolul de a verifica declaratiile de interese. Intrucit Legea anticoruptie nu impune sanctiuni, liberalii cer introducerea de penalitati exprese pentru cei care o incalca. ?In lipsa oricaror sanctiuni din pachetul de legi anticoruptie, legea devine facultativa?, a afirmat purtatorul de cuvint al PNL Eugen Nicolaescu, adaugind ca intentia guvernului de a impune si presedintilor de partide sa-si declare averea este un atac direct la Theodor Stolojan. In opinia sa, PSD foloseste o strategie de a lovi sub centura, intrucit Stolojan este singurul presedinte de partid care nu detine o functie publica. ?O sa-si publice integral averea, daca e nevoie?, a mai spus purtatorul de cuvint al PNL.
PD vrea sa scoata la lumina si colectiile de arta
Emil Boc, liderul grupului deputatilor PD, a transmis ieri pe adresa guvernului o lista cu nu mai putin de 18 propuneri de modificare a pachetului anticoruptie. PD propune sa fie declarate si creantele, si obligatiile demnitarilor, precum si creditele preferentiale luate de la banci care au dat faliment, ca de pilda Bancorex. Mai mult, liderii PD propun ca in declaratia de avere sa fie trecute colectiile de arta, cele numismatice sau filatelice care depasesc ca valoare 10.000 de euro. La fel ca liberalii, si pedistii vor sa fie aplicate sanctiuni in cazul demnitarilor care vor face declaratii de avere false. Acestia ar putea fi sanctionati, potrivit propunerilor PD, cu demiterea de drept din functia detinuta, interzicerea dreptului de a mai fi ales pe o perioada de cinci