Minorii ingroasa randurile fumatorilor inraiti
•Cauzele inmultirii fumatorilor sunt accesele de teribilism si dorinta de a accede in anumite grupuri sociale •In mediul rural, peste 3% dintre femei sunt tutungite •Medicii au fost dati drept exemplu negativ, peste 60% dintre acestia savurand placerea tabacului, chiar in fata pacientilor
Varsta de la care populatia se apuca de fumat a scazut din ce in ce mai mult in ultima perioada - aceasta este concluzia la care au ajuns initiatorii campaniilor anti - fumat. O zi dedicata in intregime campaniei de lupta impotriva fumatului este cea de 31 mai. "Varsta de la care tinerii se apuca de fumat a ajuns sa fie de 10-12 ani. Mai grav este ca, in cazul fumatorului sub 18 ani, dependenta intervine in mai putin de sase luni. Motivele pentru care tinerii se apuca de fumat sunt dintre cele mai diverse. Fie pentru ca asta vad in mediul familial si doresc sa-i imite pe cei maturi, fie din teribilism sau din dorinta de a accede in anumite grupuri. Consumul de tutun poate ascunde o anomalie sociala si economica", a afirmat sociologul Sena Vartolomei. Sociologii sunt de parere ca pentru un rezultat eficient in campania anti-fumat nu ar trebui interzicerea fumatului, ci oferirea de alternative.
Medicii, in topul fumatorilor
In lume, la fiecare opt secunde, un fumator moare din cauza cancerului sau afectiunilor cardiovasculare provocate de tutun. Un sondaj facut printre medici a aratat ca in lumea medicala ieseana, peste 60% din personal reprezinta fumatorii. Ca urmare a acestei situatii, a fost demarat un program prin care, in unele spitale, fumatul a fost interzis. Studiile facute in mediul rural au demonstrat ca peste 70% dintre barbati sunt fumatori activi.
Mars anti-fumat
Ziua Mondiala Impotriva Fumatului-31 mai, incepand cu ora 10.00, va fi marcata la Ia