Politistii bucuresteni au dat chix. Desi erau convinsi ca un doljean face afaceri cu irakieni si desfasoara activitati de subminare a economiei nationale, au fost nevoiti sa constate ca presupusul evazionist, nea Fane din Bailesti, nu este decit un biet somer care a fost folosit ca paravan pentru afacerile necurate. Conform unui comunicat remis marti de Politia Capitalei, bailesteanul Stefan Gongu, de 52 de ani, si irakienii Yousif Isaac Helo, de 36 de ani, si Namel Abdrabbo Ahmed Nassar Mahmoud, de 24 de ani, sint cercetati o evaziune fiscala de peste 84 de miliarde de lei, atribuita firmei SC FRANCHI SRL, prin derularea unor afaceri cu alcool rafinat prin punctele de lucru din Dolj. Potrivit sursei citate, reprezentantii firmei au comercializat, in perioada 7 mai 1999 - 18 februarie 2000, fara a inregistra in evidentele contabile, cantitatea de peste 1.000.000 de litri de alcool etilic, prejudiciind statul cu sume mari de bani.
Un oltean, 84 de miliarde de lei si doi irakieni erau suficiente date care sa faca orice jurnalist curios. Fapt pentru care ne-am gindit ca locul din care se pot afla cele mai multe lucruri despre afacerea anului „desconspirata“ de politistii bucuresteni este chiar municipiul Bailesti, teatrul masinatiunilor financiare din domeniul afacerilor cu alcool.
In 1994, fostul inginer mecanic de la Intreprinderea Mecanica Bailesti, Radu Marian, si-a deschis o afacere in localitatea Bailesti. Pasionat de mic de inventii si inovatii, Radu s-a hotarit sa faca o fabrica de bere si coloane de rafinat alcool.
O cladire: 6.000 de lei
Pentru ca singur nu avea puterea financiara sa demareze o afacere, inginerul Radu s-a asociat cu Cooperativa Victoria si cu alti doi-trei bailesteni. Cooperativa Victoria a adus drept capital la firma nou-infiintata, SC Bere Bailesti, cu sediul in Bucuresti, un birou cu o valoare de 6.000