O noua actiune de protest a pagubitilor la Fondul National de Investitii, la care vor participa aproximativ doua mii de oameni, are loc in Bucuresti, astazi, pentru a marca implinirea a trei ani de la prabusirea Fondului.
Presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor la FNI, Ovidiu Mazilescu, a declarat, ieri, ca, dupa trei ani de la prabusirea FNI a intervenit termenul legal de prescriere, ceea ce inseamna ca cei care nu s-au adresat pana acum instantei nu vor mai putea cere despagubiri.
Mazilescu a adaugat ca oamenii mai sunt nemultumiti si de tergiversarea procesului. El a adaugat ca 20.000 din cei aproximativ 300.000 de pagubiti au deschis actiune judecatoreasca la instanta comerciala, cerand, in total, 1.400 de miliarde de lei si ca taxa de timbru, care reprezita unu la suta din suma ceruta, respectiv 14 miliarde de lei, a fost achitata in termen.
Investitorii care au solicitat punerea in executare a contractului de fidejusiune/cautiune si restituirea banilor investiti la Fond trebuiau sa plateasca taxa de timbru pana la 16 mai, altfel riscau sa le fie respinse de catre instanta cererile de restituire a sumelor de bani depuse.
Magistratii Curtii Constitutionale au stabilit, la 30 ianuarie anul trecut, ca AVAB este institutia care va raspunde in cazul in care contractul de fidejusiune dintre CEC si FNI va fi pus in aplicare. Astfel, CEC nu mai are nici o calitate in procesul deschis de pagubitii FNI la Tribunalul Bucuresti. Totodata, prin aceasta decizie, deponentii FNI sunt obligati, conform Legii 146/1997, sa plateasca, in cadrul procesului, taxele de timbru pentru sumele pe care le cer inapoi.
Instanta suprema a luat, in luna iunie a anului trecut, o hotarare prin care este recunoscuta in mod definitiv valabilitatea contractului de fidejusiune/cautiune dintre FNI si CEC, ca urmare a respingerii recursului in anulare declarat