Cu doi ani in urma au inceput noi lucrari de decontaminare, prilej cu care in regiunea Fort Detrick s-au descoperit pina in prezent 2.000 de tone de bacterii de antrax, bruceloza si pneumonie, ambalate inca etans in recipiente din sticla. ?Ne-am asteptat la dificultati inca de la inceput, dar nu credeam ca situatia e atit de grava. Nu vom ascunde ca am gasit bacterii vii. Acum sarcina noastra principala este de a asigura securitatea populatiei din oras?, a declarat locotenent-colonelul Donald Archibald. Experti militari afirma ca nu au descoperit inca documentele care sa faca lumina asupra depozitului de arme bacteriologice, sapaturile decurgind dupa un plan prestabilit, dar oarecum la intimplare. ?Nu putem spune ce se mai afla aici, pina nu sapam?, a spus comandantul garnizoanei Fort Detrick, colonelul John Ball.
Relatind pe larg evenimentul, presa americana se intreaba daca pe teritoriul SUA nu s-ar mai gasi si alte depozite de acest fel. Potrivit unei istorii a programului de inarmare biologica al SUA, oferita de Centrul Henry L. Stimson, unitatile de cercetare precum Fort Detrick sau Pine Bluff (Arkansas) s-au ocupat printre altele cu dezvoltarea unor bombe cu antrax sau toxina botulinica de 226 kilograme, dar si culturi de bacili de tularemie, encefalie si stafilococi.
Armele interzise, pretext birocratic
Administratia Bush a hotarit din ?ratiuni birocratice? sa justifice razboiul din Irak, punind accentul pe amenintarea armelor de distrugere in masa pe care le-ar fi posedat Bagdadul, insa nu acesta a fost principalul motiv al conflictului, a recunoscut ieri secretarul adjunct al apararii SUA, Paul Wolfowitz, intr-un interviu acordat revistei ?Vanity Fair? si preluat de AFP. Cel mai important motiv de invadare a Irakului este unul care ?a fost aproape imperceptibil, dar urias?: rasturnarea lui Saddam Hussein permite Statelor Uni