Copiii ?bio? sint protejati
O echipa de cercetatori, condusa de Cynthia Curl, de la Universitatea din Seattle, a evaluat expunerea copiilor la pesticidele de tip organofosforic, unele dintre cele mai utilizate in agricultura. Specialistii americani au masurat nivelul de concentratie a cinci metaboliti care apar in urina copiilor ca urmare a consumului pesticidelor o data cu diversele produse agricole tratate chimic. Echipa americana a studiat 39 de copii cu virste cuprinse intre 2 si 5 ani. 18 dintre ei au mincat doar alimente ?bio?, care nu au fost tratate cu pesticide. Restul de 21 de copii au fost hraniti cu alimente ?normale?, tratate chimic, in limitele conforme cu reglementarile existente in SUA. Rezultatele au aratat ca in cazul copiilor care au mincat alimente tratate conventional, nivelul concentratiilor reziduurilor chimice din urina a fost de noua ori mai ridicat decit in cazul copiilor care au fost hraniti cu alimente ?bio? (0,34 micromoli/litru de dimetilalchilfosfat in primul caz, fata de doar 0,04 micromoli/litru, in cel de-al doilea).
?Desi gravitatea situatiei este cunoscuta, nu se ia nici o masura?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti (ICA), ne-a confirmat faptul ca, pe termen lung, consumul unor alimente cu concentratii de pesticide peste cele admise in Uniunea Europeana poate avea consecinte grave asupra sanatatii, mai ales in cazul copiilor. ?Din pacate insa, determinarile facute la noi in tara pentru depistarea pesticidelor in alimente sint foarte rare?, ne-a marturisit prof. Mencinicopschi. ?Sincer sa fiu, desi la nivelul Ministerului Sanatatii si al Ministerului Agriculturii este cunoscuta gravitatea prezentei acestor substante in produsele alimentare, nimeni nu a intreprins pina acum nimic si nimeni nu a cerut o determinare serioasa a acestor sub