Guvernarea PSD are inca de rezolvat citeva restante in ochii oficialilor europeni, iar printre ele, intotdeauna, marea necunoscuta a coruptiei. „Necunoscuta“ pentru ca, o data cu asa-zisele declaratii de avere, demnitarii patriei apar mai saraci si mai cinstiti decit insusi autorul sloganului ramas celebru. Cu toate acestea, guvernarea PSD este perceputa ca favorizind coruptia, printre cauzele care au determinat omniprezenta ei numarindu-se dorinta unora de a se imbogati peste noapte, neaplicarea legilor, legile proaste, incompetenta sefilor ajunsi in functii pe criterii politice si birocratia. Cauzele enumerate tin, intr-adevar, de gestiunea administratiei si a institutiilor statului, gestiune pe care partidul de guvernamint si-o asuma partial, atunci cind circumstantele sint favorabile, dar o deleaga „democratic“, conform principiului separatiei puterilor, atunci cind situatia devine inconfortabila – practica devenita, de fapt, una dintre principalele reguli ale guvernarii PSD. Justitia, Politia devin brusc organisme independente si care „nu trebuie confundate cu Partidul Democratiei Sociale“. Aceasta in vreme ce o monitorizare a Ligii Alesilor Locali din PNL arata ca, de la alegerile locale din 2000, prin diverse metode de recrutare, PSD a reusit sa detina controlul absolut asupra administratiei locale.
Ultimele sondaje indica o usoara scadere a PSD. E vorba, fireste, de aproape trei ani de eroziune a exercitiului puterii, motiv pentru care PSD-ul incearca, vizibil, sa-si diversifice oferta. Exemplele din ultima perioada nu sint insa foarte magulitoare pentru competenta expertilor intr-ale imaginii guvernamentale: dezastrul din Sanatate nu e singurul, ci doar cel mai graitor in acest sens.
In scena a intrat, ca de obicei, si „liderul de necontestat al PSD“, potrivit declaratiilor recente ale senatorului Ion Solcanu. Nu, nu este vorba de Adrian N