Pe rol, la Strasbourg, sint peste o suta de procese impotriva statului roman. Daca la unul singur am fost nevoiti sa platim 46.000 de euro, va inchipuiti ce suma astronomica s-ar putea stringe daca numai citeva ar fi cistigate de reclamanti. In aceste procese, ca si in cazul lui Alexandru Pantea, deja solsutionat in favoarea lui, trebuie identificati cei care sint responsabili, iar aceia sa plateasca. Fie ca sint oameni din justitie, gardieni, alti detinuti, aceia trebuie sa suporte consecintele si daunele provocate. Cazul Pantea e numai un precedent, dar unul foarte serios, care trebuie sa ne dea de gindit.
Pe rol, la Strasbourg, sint peste o suta de procese impotriva statului roman. Daca la unul singur am fost nevoiti sa platim 46.000 de euro, va inchipuiti ce suma astronomica s-ar putea stringe daca numai citeva ar fi cistigate de reclamanti. In aceste procese, ca si in cazul lui Alexandru Pantea, deja solsutionat in favoarea lui, trebuie identificati cei care sint responsabili, iar aceia sa plateasca. Fie ca sint oameni din justitie, gardieni, alti detinuti, aceia trebuie sa suporte consecintele si daunele provocate. Cazul Pantea e numai un precedent, dar unul foarte serios, care trebuie sa ne dea de gindit. Aspectele sint multiple: lipsa reformelor din justitie, practici de abuz in cercetare si asupra celor aflati in detentie etc., dar si faptul surprinzator ca Ministerul Justitiei nu detine nici la ora actuala o evidenta a plingerilor depuse la CEDO!
Romania - 87 de procese
Ministerul Justitie ne-a comunicat ieri ca nu detine o evidenta a numarului de plingeri depuse la CEDO. In schimb, exista evidenta tuturor cauzelor deja solutionate sau care se afla in diverse faze de judecata. Este vorba despre 176 de cauze, din care 47 au fost deja solutionate prin pronuntarea unor sentinte pe care statul roman este obligat sa le puna in executie