La CEDO nu s-a inregistrat vreo alta plingere din partea unui roman privind incalcarea dreptului de a nu fi suspus la rele tratamente, a afirmat agentul guvernamental Roxana Rizoiu. Inainte de cazul Pantea, CEDO a stabilit, in cauza Vasilescu versus Romania, ca procurorul roman nu are calitatea de a emite mandate de arestare, aceasta trebuind sa-i revina unui judecator de instructie. (M.F.)
Gardienii lui Pantea, pensionari cinstiti
Avocatul Alexandru Pantea a fost torturat in perioada arestului preventiv (1994-1995) si a cerut instantelor despagubiri pentru acest tratament. Le-a obtinut insa abia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO): 46.000 de euro ce vor fi platiti de la bugetul de stat, adica din ?cotizatiile? fiecarui cetatean. Banii pot fi recuperati insa de la persoanele care au facut ca aceste lucruri sa fie posibile, chiar daca ei nu au fost niciodata gasiti vinovati de ceva. Din cei patru ofiteri si subofiteri din Penitenciarul Oradea care, la CEDO, au fost considerati raspunzatori, trei isi ridica linistiti pensia. Locotenent-colonelul Viorel Popa (pe atunci, loctiitorul comandantului) ocupa in continuare o functie de conducere la inchisoarea unde a fost incarcerat Alexandru Pantea.
Dintre cei patru care au permis torturarea lui Pantea, unul se afla inca in sistem: lt.-col. Viorel Popa detine o functie de conducere la acelasi penitenciar, el fiind schimbat din functia de loctiitor pe 1 octombrie 1998, spune directorul general al penitenciarelor, Emilian Stanisor, dar nu pentru faptele condamnate la Strasbourg: ?Si din cauza aceasta, dar mai ales pentru alte nereguli. Atunci au avut loc mai multe evadari succesive, din cite am aflat?. Impotriva lui Popa, completeaza directorul Stanisor, nu mai pot fi aplicate nici un alt fel de sanctiuni intrucit a existat o ancheta administrativa la vremea aceea, trimisa la Parchet