Soarele. Adevaruri si prejudecati. Tricoul opreste patrunderea razelor de soare.. Adevarat, dar nu orice tip de tesatura protejeaza perfect: cu cat e mai subtire materialul, cu-atat e mai puternica iradierea. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, in timp ce matasea, nylonul sau jerseul d...
Soarele
Adevaruri si prejudecati
•Tricoul opreste patrunderea razelor de soare.
Adevarat, dar nu orice tip de tesatura protejeaza perfect: cu cat e mai subtire materialul, cu-atat e mai puternica iradierea. Bumbacul retine pana la 70% din razele ultraviolete, in timp ce matasea, nylonul sau jerseul doar 20%, iar daca sunt udate, nici atat. De aceea si pielea de sub tricou trebuie unsa permanent.
•Folosirea repetata a cremei prelungeste durata protectiei.
Gresit. Aplicarea repetata a cremei nu inseamna ca perioada de expunere la soare se poate prelungi la nesfarsit. Ea este importanta doar pentru a mentine eficienta substantelor protectoare care au de suferit din pricina transpiratiei sau a stersului cu prosopul.
•Cremele ramase trebuie aruncate.
Gresit. Daca mirosul si consistenta nu sunt afectate, produsele protectoare nefolosite in intregime pot fi pastrate - fara probleme - pentru sezonul urmator. Daca insa au fost supuse la alternante extreme de temperatura sau daca s-au invechit, este mai bine sa le aruncati.
•Soarele este important pentru producerea vitaminei D.
Gresit. Pentru ca organismul sa produca suficienta vitamina D - atat de necesara sistemului osos - sunt pe deplin suficiente 10 minute de lumina (zilnic) pe fata si pe maini. Chiar daca cerul este acoperit de nori, nu trebuie decat sa mergeti pe jos la cumparaturi sau pana la statia de autobuz.
•Evitand soarele intre orele 11-15, pielea este ferita de primejdii.
Adevarat. In jurul pranzului, toata lumea ar trebui sa se fere