Idei in libertate a fost ani de zile o rubrica in 22 semnata de H.-R. Patapievici. Acum este o emisiune la Cultural, realizata de H.-R. Patapievici. Titlul este acelasi, dar continutul este total diferit, nu numai pentru ca presa scrisa si audiovizualul sunt doua lumi diferite, ci si pentru ca inainte revista 22 il gazduia pe H.-R. Patapievici, iar acum, la Cultural, el isi alege invitatii si ii gazduieste.
Foarte numerosii admiratori ai lui H.-R. Patapievici au o sansa sporita sa il vada pe micul ecran, in loc sa il citeasca intr-un saptamanal, numai ca prezenta lui, categoric foarte carismatica, nu isi poate permite, prin chiar rolul la aceasta emisiune, sa se desfasoare ca intr-un articol. Noile "idei in libertate" rasar dintr-un dialog, scena apartinand, cum e si normal intr-o astfel de emisiune, invitatului sau invitatilor sai, de regula intelectuali, scriitori, artisti - Sorin Vieru, Mihai Sora, Dan Perjovschi, Andrei Plesu, Aurelian Craiutu s.a.
Dialogul defriseaza terenuri peste care nu a coborat pana acum lumina micului ecran si nivelul emisiunii este, asa cum era de asteptat, unul inalt.
Acest nivel a fost pastrat intr-un mod admirabil si in cutremuratoarea emisiune de sambata, 29 mai, al carei invitat a fost Matei Calinescu. Discutia, pornita de la o carte a lui Matei Calinescu, recent aparuta la editura Polirom - A citi, a reciti -, s-a concentrat asupra "portretului lui Matthew", fiul sau, caruia ii fusese dedicata, si care a murit acum cateva luni, la 1 martie 2003.
Portretul lui M. este titlul inca provizoriu al urmatoarei carti a lui Matei Calinescu ce va aparea in toamna la editura Polirom (revista 22 va publica in curand fragmente din ea). Matei Calinescu a scris-o in 40 de zile de la moartea fiului sau, utilizand si cateva inserturi din jurnalele sale (el are jurnale de exil, atat in limba romana, cat si in engleza, tota