•Odata cu sosirea anotimpului cald, inspectorii sanitari demareaza mai multe actiuni de control •Vor fi vizati lucratorii din alimentatia publica si cei din circuitul turistic
Toti angajatii societatilor comerciale din reteaua alimentatiei publice (in special cei care lucreaza in industria carnii, a laptelui, la bucatarii si cofetarii) trebuie sa recolteze pana la sfarsitul acestei luni probe de coprocultura. "Aceste probe sunt necesare pentru a depista eventualii angajati purtatori ai unor bacterii ca salmonella si shigella. Incercam sa evitam astfel riscul aparitiei unor episoade de toxiinfectie alimentara. Persoanele care nu au analizele facute pana la sfarsitul lunii vor primi o amenda de un milion de lei. In schimb, cum responsabili de existenta buletinelor de analiza sunt administratorii societatilor, acestia din urma vor primi o amenda cuprinsa intre 5 si 10 milioane lei", a declarat Cornelia Teodorescu, inspector-sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi. Costul unei analize de coprocultura depaseste cu putin suma de o suta de mii lei, obligatia asigurarii platii revenind angajatorilor.
De la sfarsitul acestei saptamani, inspectorii sanitari vor verifica daca taberele din judetul Iasi sunt pregatite sa primeasca turisti. Vor fi controlate aspectele legate de igiena, va fi verificat blocul alimentar si existenta unei surse de apa. In judetul Iasi tabere sunt la Muncel, Poieni, Strunga, Bucium si Ciric. Chiar daca in unele tabere exita locuri pentru scaldat, administratorii si supraveghetorii acestora trebuie sa stie ca nici un iaz nu indeplineste conditiile pentru scaldat, existand riscul contactarii unor boli de piele sau conjunctivita. (C.D.)
•Odata cu sosirea anotimpului cald, inspectorii sanitari demareaza mai multe actiuni de control •Vor fi vizati lucratorii din alimentatia publica si cei din circuitul turistic @N_P