Ca nici în politica nu le mai merge prea bine. Ca scad în sondaje, odata cu partidul lor cu tot. Ca ar trebui sa se retraga cateva niveluri mai jos, în subteran, sa nu le mai arate vecinii obrazul. Nu se mai simteau în securitate. Pana mai ieri, era sic sa-ti iei certificat de la Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca n-ai colaborat cu politia secreta a lui Ceausescu. Consiliul primea, la randu-i, certificate din mana alba a SRI, care cotrobaia de mantuiala prin arhive si apoi ridica din umeri.
S-a umplut tara de fete mari. Certificatele pe care si le-au luat politicienii demonstrau, într-o coplesitoare proportie, ca aspirantii la Parlament nu au avut de-a face cu Securitatea. Legea era asa chitita, ca singurii deconspirati erau turnatorii, nu si tartorii lor. In rest, egalitatea sanselor. Apoi, cativa membri au vrut sa mearga mai departe, sa publice o lista cu numele a 200 de ofiteri de securitate. Pentru linistea noastra. CNSAS a fost înconjurat cu un cordon sanitar si lasat sa fiarba în suc propriu. Au iesit din criza mai întelepti. Se fac ca lucreaza. Oricum, putini sunt cei interesati. Lumea nu mai iese la manifestatie decat la festivalul berii.
Obiceiul de a cauta prin arhive a iesit din uz. Pentru fostii securisti lucrurile au mers din bine în mai bine. Dupa doi ani de functionare sporadica si improvizata, CNSAS a intrat în coma, dupa ce capul conducator s-a spart de pragul de sus pus tot mai jos de partidul lui Nastase.
Politicienii care vanau capete de securisti erau minoritari, înca de pe vremea votului final pentru Legea deconspirarii Securitatii, iar acum stau pe tusa. Radu Timofte, directorul Serviciului Roman de Informatii, le-a spus-o de la obraz parlamentarilor, sa astepte mult si bine sa dea arhiva Securitatii. Cum sa o dea pe mana unor iresponsabili care vor s-o transforme în biblioteca publica? E fara de