Rusii pregatesc înca din 1999 festivitatile jubiliare de la Sankt Petersburg. Doar o data se împlinesc 300 de ani de la fondarea capitalei imperiului. Pentru a da stralucire evenimentului, guvernul a pus la dispozitie 41 de miliarde de ruble. Trei mari proiecte urmau sa fie realizate: construirea soselei de centura, amanata din lipsa de fonduri de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial; construirea unor baraje care sa apere orasul de inundatii; repararea unui tronson de metrou, în partea de nord a orasului, tronson avariat în 1995.
Primele doua proiecte costau 40 de miliarde de ruble, ultimul, cel cu metroul, doar 180 de milioane. Digurile au fost scoase de pe lista înca din primavara 2001. Atunci guvernul a decis sa nu dea 20 de miliarde, ci numai 0,5 miliarde, restul de bani - i s-a recomandat guvernatorului Vladimir Iakovlev - urmand sa vina de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Banii n-au sosit. Digurile mai pot astepta. Cu soseaua de centura a iesit un scandal de pomina. Curtea Suprema a declarat ilegala hotararea premierului Mihail Kasianov de a începe constructia drumului; nu exista nici expertiza si nici un plan de lucru aprobat. Asa ca Ministerul Transporturilor a trebuit sa înghete conturile, pentru a relua mai tarziu lucrarea. Se spera ca prima portiune din soseaua de centura va fi data în folosinta în 2005. Repararea tronsonului de metrou în cinstea jubileului a fost ratata de consortiul italiano-suedez, care a adus utilaje proaste care-si rupeau dintii în galeriile subterane. Ar fi ceva sanse ca anul viitor, pe vremea asta, tronsonul de metrou sa fie dat în folosinta.
Alt miliard de ruble, controlat direct de ministerele federale, a mers pentru repararea muzeelor, spitalelor, policlinicilor si bibliotecilor din Sankt Petersburg. Unele lucrari, cum ar fi cea de la fortareata Petru si Pavel, s-au încheiat l