Aditivii alimentari, cunoscuti sub denumirea de E-uri, se foloseau inca din antichitate de catre greci si egipteni. Alaturi de sare, salpetrul (de Chile - nitratul de sodiu; de India - nitratul de Aditivii alimentari, cunoscuti sub denumirea de E-uri, se foloseau inca din antichitate de catre greci si egipteni. Alaturi de sare, salpetrul (de Chile - nitratul de sodiu; de India - nitratul de potasiu) a fost mereu folosit pentru conservarea produselor din carne, iar colorantii de tipul carmazului se utilizau pentru prepararea unor alimente "sic". In zilele noastre, aditivii sunt riguros testati inainte de a fi aprobati pentru alimente. Fiecare dintre acestia este supus unor procese complexe de testare pentru a i se determina nivelul care permite consumul zilnic pe toata durata vietii, fara riscuri pentru sanatate. Guvernele din Uniunea Europeana se conduc dupa recomandarile unor experti in elaborarea legislatiei privind aditivii alimentari. In acest sens, si tara noastra a reglementat acest domeniu, legislatia romaneasca admitand un numar de peste 100 de astfel de aditivi alimentari. Printre aditivii interzisi se afla E 116a, E 161 c-f, E 201, E 225, E 233, E 236, E 303, E 305, E 313, E 317, E 342, E 411, E 462, E 467, E 472 g, E 550, E 557, E 560, E 636, E 637, E 900 B, precum si alfa si beta-ionona, esteri etilici, orez fermentat si sucraloza. In cadrul programului national de informare a consumatorilor "Siguranta Produselor Alimentare" (SPA), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) au lansat recent pliantul "ABC-ul Sigurantei Produselor Alimentare". Tiparit in 200.000 de exemplare, acest pliant se va distribui gratuit in marile centre comerciale din tara, astfel incat consumatorii sa fie mai bine informati in privinta produselor alimentare pe care doresc sa le cumpere. Pentru aceasta, pliantul contine