Primul control al actualei puteri dateaza din iunie 2001, ca urmare a unei scrisori anonime, se precizeaza in memoriul adresat CSM. Doi inspectori generali judecatoresti de la Ministerul Justitiei au descins la Tg.-Mures pentru a controla relatia dintre presedintele (Andreea Ciuca) si vicepresedintele (Floarea Grosu, acum presedinte) Tribunalului Mures. Cu aceasta ocazie au fost ?interogati? toti magistratii, carora li s-au luat si ?note de relatii? (ca la Securitate). Atunci, ?pentru? a-si apara demnitatea si a cere respectul care li se cuvine?, magistratii mureseni au trimis primele memorii? CSM, ministrului justitiei si conducerii
Directiei de Audit din minister.
In septembrie 2001, reprezentanti ai CSM s-au deplasat la Tg.-Mures pentru o discutie pe tema conducerii judiciare si a relatiei dintre Andreea Ciuca si Floarea Grosu. Atunci, muresenii au fost impresionati de dialogul cu superiorii lor de la Bucuresti, ?dindu-ne sperante ca se va pune capat sirului de controale?. Au urmat apoi verificari ce o vizau doar pe Andreea Ciuca.
Dupa cum acelasi memoriu afirma, in februarie 2003, cei doi inspectori generali de la Ministerul Justitiei s-au intors la Tg.-Mures si au reluat, timp de o saptamina, fara intrerupere, interogarea tuturor magistratilor. Tema controlului a fost aceeasi: relatia dintre presedintele si vicepresedintele tribunalului. De aceasta data, in ?notele de relatii? magistratii au fost obligati sa scrie pina si despre petrecerea timpului liber al colegilor - ?intilniri organizate ale magistratilor, invitatii acestora, structura meniului, partenerii de dans?. Cam tot atunci Andreea Ciuca a fost propusa de colegi pentru a fi membra a Consiliului Superior al Magistraturii, dar a fost respinsa de Comisia juridica a parlamentului, din care face parte si senatorul PRM Dumitru Pop. (O.G.)
Meciul de 60 de zile dintre Ciu