Cei doi s-ar fi cunoscut, afirma d-l Priboi, in '73, ca angajati la "Externe" ("in institutia de acoperire, cum ii spunem noi, in MAE" - mai zice d-l Priboi intr-un talk-show de la Tele 7 abc din 4 februarie a.c., emisiune moderata de Florin Calinescu). La fel ca presa romaneasca si internationala, o parte a clasei politice, a societatii civile etc. am fost intrigat de desemnarea fostului spion comunist in fruntea comisiei parlamentare de control a activitatii SIE. Ca urmare a acestor diferite presiuni, PSD a facut un pas inapoi, retrogradandu-l pe d-l Priboi care a devenit, cum aminteam, doar simplu membru al comisiei respective incepand din 19 aprilie 2001. Acum ne aflam, in opinia mea, in proximitatea unui alt moment sensibil din evolutia politica a domnului Priboi: cel care, inainte de decembrie '89, ar fi fost inevitabil sa nu spioneze (si) impotriva unor tari membre ale NATO are ipotetice sanse sa ajunga in pozitia de a accede la informatiile clasificate ale acestei institutii.
In declaratii publice, interviuri, aparitii la televiziune etc., care au succedat disparitiei domnului Priboi de la presedintia comisiei SIE, acesta a facut cateva confesiuni interesante, intredeschizand usor lespedea ce zace peste misteriosul sau trecut. Astfel, in emisiunea amintita, d-l Priboi a spus, intre altele, ca a lucrat "aproape intreaga parte activa a vietii in SIE", mai exact, intr-un "serviciu de elita". Tot d-l Priboi ne ajuta sa aflam ca a ocupat pozitii foarte influente in spionajul ceausist, cu multiple activitati in strainatate.
De exemplu, in aprilie '78, era "capitan in SIE si diplomat la Ambasada Romaniei de la Londra", fiind, impreuna cu un capitan britanic, "creierul" organizarii vizitei cuplului Ceausescu in capitala Angliei. O atare misiune nu putea fi incredintata decat unui ofiter din crema serviciilor secrete romanesti. Alte citate din Ristea P