Iar faptul ca ne apropiem de alegeri nu trebuie sa ne ingrijoreze deloc din acest punct de vedere. Fiind vorba de un obiectiv de importanta nationala, astfel de detalii trec, ni se spune, in planul doi. Chiar momentul anuntului remanierii guvernamentale a fost calculat astfel incat sa transmita liderilor europeni mesajul ca Romania e pusa pe fapte mari in privinta integrarii.
Cei obisnuiti cu repetatele declaratii de bune intentii ale Bucurestiului vor ramane, daca nu sceptici, cel putin prudenti. Pentru ca, deocamdata, ceea ce se poate spune cu siguranta este doar ca in buna masura luptele interne din PSD s-au incheiat. Desi doar cu putin timp in urma inca se vehicula in culise ideea ca batalia dintre cele doua palate, Cotroceni si Victoria, se va intensifica, lucrurile au devenit acum foarte limpezi. Presedintele Ion Iliescu a transat in favoarea sa disputele interne din partid.
Cu un activist cu state vechi de serviciu in UTC si PCR precum Octav Cozmanca, trecut la pupitrul de comanda al partidului de guvernamant, Ion Iliescu se simte cu siguranta mai confortabil decat cu Cozmin Gusa, de exemplu. Ramane doar ca premierul sa se pozitioneze pentru urmatoarea cursa prezidentiala, iar Octav Cozmanca sa pregateasca PSD pentru revenirea liderului sau fondator in fruntea sa in 2005, dupa terminarea mandatului la Cotroceni.
Al doilea lucru sigur e acela ca, in ciuda declaratiilor oficiale, de acum inainte agenda partidului de guvernamant va avea o puternica amprenta electorala. Primul ministru a si declarat ca, incepand din acest moment, orice atac la adresa guvernului din partea opozitiei trebuie privit in contextul viitoarelor alegeri. E adevarat ca premierul nu poate oferi prea multe garantii personale colegilor de partid care se tem ca scandalurile de coruptie si erodarea accelerata din ultima perioada a PSD le vor subrezi pozitia in cursul viitoa