Cum arata acest nou guvern fata de cel vechi? Nastase a renuntat la doi ministri foarte contestati (Bartos si Andronescu), pastrand alaturi altii la fel de criticati (Mihailescu sau Stanoiu); au plecat, de asemenea, din Palatul Victoria personaje lipsite de un profil politic (Cazan de la Prognoza, Gingaras de la Sport si Ciornei de la IMM), dar si ministri cu mare notorietate (Dancu, Agathon sau Cozmanca).
Au aparut, in schimb, in Executiv un fost ministru al coalitiei CDR-USD-UDMR (Alexandru Athanasiu la Educatie), un fost secretar de stat din primul Guvern Nastase (Elena Dumitru la Munca, Marian Sarbu devenind ministru delegat), un consilier de stat de la Presedintie (M. Beuran), fostul prefect al Capitalei Oprea (ministru delegat la Interne si Administratie) si fostul sef al AVAB, Blanculescu, care a preluat portofoliul unui "minister al controlului". Expresia aceasta - care l-a impins pe premier sa-l compare pe Blanculescu cu... Marele Inchizitor(!?) - trimite mai degraba decat la Dostoievski la... domnia lui Cuza, in vremea caruia exista un minister cu acest nume.
In privinta numarului de ministri, Cabinetul Nastase II nu a cunoscut o reducere semnificativa: dupa ce presa anunta trecerea la 14 ministere, s-a vazut ca noul guvern este mai numeros decat Guvernele Isarescu (20 de ministri) si Stolojan (21), avand acelasi numar de posturi ca si Cabinetul Vacaroiu.
In rest, grija pentru plasarea fostilor ministri si obsesia electorala si-au dat mana: Agathon, Cazan si Cozmanca au fost "trimisi" la PSD, ultimul in functia de presedinte executiv, premierul considerand ca de-acum incolo guvernarea nu poate fi separata de actiunea cu tenta electorala.
Si mai surprinzator este faptul ca nici unul dintre responsabilii integrarii - Puwak si Puscas - nu a fost schimbat, desi, de la investirea lor incoace, Romania a devenit codasa negocierilor si