Ca fara stat de drept nici o democratie nu este autentica si functionala o stiu foarte bine toti occidentalii, dar nu o stie presedintele Iliescu. El s-a amestecat din nou în treburile justitiei, criticand sentinta Curtii Supreme si cainand PNA. Mai grav este faptul ca seful statului a cerut sa fie aplicate mai întai legile interne si abia mai tarziu sa se tina cont de legislatia europeana, demonstrand, daca mai era nevoie, ca nu crede de fapt în principiile si normele europene si ca toate declaratiile sale în favoarea integrarii Romaniei în UE nu au fost decat vorbe goale. De fapt, mult hulitul Paul Florea nu a facut altceva decat sa sustina principiul înscris în Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale - ratificata de Romania în 1994 -, si anume ca privarea de libertate nu poate fi decisa decat de un magistrat independent, adica de un judecator.
Pentru ca judecatoarea Andreea Ciuca nu a fost imediat condusa de procurori în fata unui magistrat independent, arestarea ei nu este conforma cu normele europene. Si la Bucuresti, si la Bruxelles se stie foarte bine ca procurorii nu sunt independenti pentru ca functioneaza sub autoritatea Ministerului Public si a ministrului Justitiei. Putem spune chiar ca, de fapt, ministrul Justitiei functioneaza sub autoritatea procurorilor.
Ministrul Rodica Stanoiu s-a situat practic de partea procurorilor în cazul Ciuca, aparand public dreptul acestora de a aresta. Declaratia ministrului este însa o diversiune, ca si reclamatia procurorului general, pentru ca nu acest drept fusese pus în discutie de CSJ, ci absenta validarii arestarii de catre un judecator. In aceasta lumina, sesizarea CSM în cazul Paul Florea apare nu numai ca o razbunare a procurorilor, ci si ca un nou episod al tentativei de intimidare a judecatorilor cu adevarat independenti declansata de arestarea Andreei C