Judecatorii bucuresteni au hotarat obligarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) sa plateasca 49 de miliarde de lei investitorilor Fondului National de Investitii (FNI), ca urmare a actiunii acestora in justitie, prin care cereau sa fie despagubiti.
Curtea de Apel Bucuresti a admis, luni, actiunea comuna a 395 de investitori FNI, despagubindu-i cu 49 de miliarde de lei, suma solicitata de acestia, au declarat, pentru Mediafax, surse judecatoresti.
Aceasta sentinta este prima care da castig de cauza investitorilor, alte actiuni similare ale acestora fiind respinse din motive procedurale sau pentru ca nu au platit taxele judiciare. Preluarea de catre AVAB a datoriei catre investitoriii FNI a fost hotarata de Curtea Constitutionala. Concret, magistratii Curtii Constitutionale au stabilit, in 30 ianuarie 2002, ca AVAB este institutia care va raspunde in cazul in care contractul de fidejusiune/cautiune (asociere) dintre CEC si FNI va fi pus in aplicare. In 10 iunie 2002, instanta suprema a hotarat ca a fost legal incheiat contractul de fidejusiune/cautiune dintre FNI si CEC. Ca urmare, investitorii FNI s-au adresat, prin mai multe actiuni, instantelor inferioare pentru despagubiri. Astfel, 395 de investitori s-au adresat sectiei comerciale a Tribunalului Bucuresti, cerandu-si drepturile.
Curtea de Apel Bucuresti le-a dat si ea castig de cauza FNI-stilor, aceasta hotarare fiind definitiva si cu titlu executoriu, desi poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema de Justitie. In aceste conditii, AVAB este obligata sa plateasca investitorilor suma de 49 de miliarde de lei.
Recurs la sentinta Curtii de Apel
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va face recurs la sentinta Curtii de Apel privind plata unor despagubiri pentru o parte dintre investitorii FNI, considerand "esential nelegala si va