Fiziologul Nicodimilor
In secolul al II-lea dupa Christos, in Alexandria deltei Nilului, a inceput descifrarea carturareasca a tilcurilor crestine ale naturii. Genul, care se va numi „Fiziolog“ si, intr-o forma dedicata doar dihaniilor, „Bestiar“, va prinde in ambra cuvintelor cite un miracol al physis-ului, ambra slefuita, apoi in margica de matanii a unei ziceri sapientiale. Din miracolul naturii trecut in mirabile cuvinte se vor trage pilde de trainice porunci ale dreptei orinduiri intre ceruri si pamint.
La un ceas sapiential al operei lor, in loc de spuneri de fiziolog, Ariana si Ion Nicodim asaza, in gradina Brancoveanului, „bronz, catifea, lemn ori matase“, intr-o fermecata legenda de intruchipari plastice despre vazduh si tarina. „Fulg“ si „colb“ sint cele doua universuri arhetipale, coperti de Fiziolog al Nicodimilor dat spre rasfoire in curia de la Mogosoaia. Voleturile expozitiei sint ferecate cu un transfer incrucisat subtil intre sensibilitati. Femininul teluric este luat in posesie misterica, dar si alchimica de ingeniosul faber Ion Nicodim. Iar celestul, zborul, sublimarea se depliaza de firele, itele si fusele Arianei.
Neasemuita poveste cu inorog, intre cer si lut, semnata de sotii Nicodim este surprinzatoare din pricina ca materii atavice sint puse sa vibreze concret si simbolic intre ele. Creatii perfect valide din intreaga lor cariera dovedesc nu numai ca infrunta timpul, dar, straluminat, ca-i regasesc acestuia cursul inviolabil, intre loggie si cuhnie, intre aulic si ancestral.
Aurelia MOCANU
Atunci cind ai inteles modernitatea, sufletul contemporan framintat de timpul-spatiu, consumat cu nesat, privirea cauta sedimentul, simplitatea esentelor, acel ceva reperat ca punct de intilnire a culturilor, a istoriilor, intr-un cuvint felul prin care omul s-a plasat de-a lungul veacurilor i