Omul are 37 de ani. Miliardarul abia 7-8. Roman Abramovici s-a nascut in 1966 la Saratov, in vremuri suta la suta sovietice. Miliardele lui s-au nascut prin 1995, in vremuri din care au fost scoase sovietele, nu stapanii lor. Abramovici urca din acele vremuri, cu furia biologica a unei plante nascocite in laborator. Miciurin se rasuceste in mormant, neconsolat. Biologia dura e semnul timpurilor noastre. Dezbaterea pe teme de drept si economie implineste aproape 15 ani in Est. Ducem probabil o dezbatere pe teme gresite. Vom cauta zadarnic sa aflam legea noii istorii a Estului in analiza dreptului si a pietelor. Cheia Estului postcomunist e biologia. O biologie dura si integrala, darwinism trecut prin Miciurin. Aparitia lui Abramovici la Londra, descalecat din Boeing-ul 767 personal, e o poveste scrisa dupa regula biologiei de mai sus.
Sol si subsol
Roman Abramovici a vandut mai intai anvelope la Moscova, dar afacerea n-a mers bine. Dupa un an, prin 1992, Roman, orfan crescut de bunici si matusi, a luat totusi urma tatalui. Inainte de a-l lasa pe Roman singur in lumea sovietelor, tatal a fost director local in industria petrolului. Tarziu, dar nu prea tarziu, Abramovici-junior a inteles ca aici se afla mostenirea cea mare. Cateva telefoane si audiente l-au adus pe fiu acolo unde tatal facuse cariera: in birocratia petrolului sovietic. Multi dintre colegii tatalui sau se aflau inca la post. Doar mobilierul si masinile incepusera sa se schimbe. Mai intai un birou suedez, apoi, din motive de asortare, un Volvo sau un Saab.
Roman a infiintat repede o companie de export-import petrol si a facut primii bani. Apoi, prin august '92, a plusat. A preluat 55 de vagoane de titei si o licenta de export in Ucraina. Trenul a disparut. Procuratura l-a cautat un timp, dar nu s-a uitat si in buzunarul lui Roman. Ancheta a incetat la un moment dat, semn ca, pana la