Noua forma adoptata
Ordonanta aprobata ieri prevede ca:
Arestarea inculpatilor dispusa de instanta poate fi prelungita in cursul urmaririi penale daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun in continuare privarea de libertate sau daca exista temeiuri noi (art. 150 - alin. 1)
? Art. 160 lit. c s-a modificat astfel: in cursul judecarii in prima instanta, daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun privarea de libertate sau daca exista temeiuri noi pentru privarea de libertate, instanta poate dispune prelungirea arestarii pentru cel mult 30 de zile de fiecare data, fara a putea depasi limita prevazuta la art. 140 alin. 2?.
? O alta modificare: Daca se dispune incetarea masurii arestarii preventive, cei eliberati nu vor putea parasi tara.
? Cum era inainte
Dupa trecerea prin parlament, Codul de procedura penala permitea prelungirea mandatului de arestare in cursul judecatii doar in cazul in care apareau probe noi.(Gabriela Palade)
PNL nu vrea modificarea art. 160
Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, membru PNL, a pledat ieri pentru mentinerea actualei formulari din Codul de procedura penala prin care, in cursul judecatii, prelungirea arestarii unui inculpat se dispune numai in cazul in care apar elemente noi (art. 160, litera c). El a fost sustinut de purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, care a mentionat ca PNL va respinge in Parlament adoptarea ordonantei de urgenta a Guvernului prin care se modifica acest articol. ?Vom incerca sa demonstram in Parlament ca legea este buna, dar este prost aplicata?, a afirmat Nicolaescu, aratind ca exista destule exemple prin care articolul 160 a fost interpretat gresit. (A.M.)
Noua forma adoptata
Ordonanta aprobata ieri prevede ca:
Arestarea inculpatilor dispusa de instanta poate fi prelungita in cursul ur