Trimis in Africa, pe vremea lui Ceausescu
Potrivit unor magistrati, in urma cu 30 de ani, Dumitru Pop, proaspat absolvent de Drept si angajat contabil la o firma de prelucrare a lemnului din Toplita, a ajuns pentru prima oara in filele dosarelor penale. Este condamnat la puscarie pentru deturnare de fonduri, dar nu zaboveste prea mult dupa gratii. Lasat imediat in libertate, este trimis in Africa, director al firmei Carobois, o societate romano-franceza.
Reapare dupa 1990, ca politician. Obtine un prim mandat (1990-1992), pe listele PUNR. Urmeaza opt ani in care impleteste afacerile cu politica. In 2000, cind avea cel putin sase dosare pe rolul instantelor de judecata (cu un prejudiciu total de aproximativ noua miliarde de lei), este ales senator PRM, ceea ce-i aduce o imunitate bine venita. Toate dosarele lui Pop sint amintite intr-un set ridicat de anchetatorii PNA din garajul judecatoarei Ciuca.
Privatizarea Agrotransport SA
Pe acest subiect, Parchetul de pe linga Tribunalul Mures a deschis in 1999 dosarul cu numarul 568. Potrivit celor scrise de Andreea Ciuca, senatorul a cumparat pe numele sau, dar pe banii firmei lui, Premur, 34.416 de actiuni de la SC Agrotransport SA: ?Rezulta clar ca plata s-a facut din banii firmei Premur SA, la care invinuitul avea calitatea de administrator, in modalitati care sfideaza, pur si simplu, legea penala. Nu numai ca invinuitul si-a deschis cont personal, alimentat direct din cel al societatii, dar a si evidentiat toate platile in contabilitatea firmei. Mai mult, a falsificat si fotocopiile ordinelor de plata emise de Banca Transilvania, trecind si denumirea firmei sub numele lui?, consemneaza Andreea Ciuca.
Patru controale ale Garzii Financiare, scrie Andreea Ciuca, s-au soldat cu o cercetare penala ?sub aspectul savirsirii mai multor infractiuni economice: evaziune fiscala, fals, uz de fal