Indiferent de adversitatile care exista in PSD, instinctul de conservare a puterii a pus surdina tuturor diferendelor. Membrii Consiliului National al PSD, crema acestui partid, chemati sa ia decizii intre congrese, stiau foarte bine ca participa la un spectacol politic in care PSD-ul si-a prezentat oferta electorala. Iar daca la acest spectacol s-a aplaudat ca pe vremea lui Ceausescu, asta nu inseamna ca floarea partidului de guvernamant a uitat ca are interese cat se poate de prezente si de viitoare, care dau o cu totul alta semnificatie acestor aplauze. Sub Ceausescu se aplauda mecanic, potrivit unor scenarii idioate din care trebuia sa rezulte ca totul functiona impecabil in mecanismul de la varf al puterii.
Aplauzele de la Consiliul National al PSD au fost ingredientele unui spectacol de alta factura. Ele aveau ca scop sa-i electrizeze pe alegatorii siguri ai partidului, dar si sa-i readuca la vechile sentimente pe dezamagiti si sa castige pentru partid o parte dintre indecisi. PSD nu a uitat ca a pierdut puterea in '96 din pricina ca disensiunile din partid au iesit la iveala in timpul campaniei electorale. Si e limpede ca nu vrea sa repete aceasta greseala. Dincolo de asta, in randurile reprezentantilor Consiliului National conteza si ca maine, poimaine se alcatuiesc listele de candidati pentru alegerile locale si se da o prima forma listelor pentru alegerile parlamentare. Or ei, primii care se asteapta sa fie trecuti pe liste, fireste ca si-au dat silinta sa iasa bine in ochii sefului de partid, dar mai ales sa incalzeasca privirea rece a lui Octav Cosmanca, cel care va taia si spanzura pe listele de candidati, in calitatea lui de presedinte executiv al PSD-ului.
Aceasta functie, inventata din mers, pare a fi un semn ca organigrama partidului de guvernamant nu se mai potriveste cu ceea ce se intampla, de fapt, in PSD. Fiindca pana sa aiba loc s