Odata inghititi in marele aparat de partid, acestia din urma sunt de regula impinsi in pozitii marginale, fara nici un fel de influenta reala sau perspective politice personale atractive de viitor. Mai mult, cu un Octav Cozmanca care a preluat conducerea operationala a partidului, este de asteptat ca in viitor influenta aripii de vechi activisti din PSD, oameni care au trecut succesiv prin diferitele etape de evolutie, de la FSN, FDSN si PDSR la PSD, sa creasca si mai mult. Lectia oferita de cvasi-expulzarea lui Cozmin Gusa, pana nu de mult omul numarul doi din partid, a fost probabil bine insusita de multi.
Daca premierul s-a debarasat cu atata usurinta de un protejat apropiat care a deranjat nucleul dur din PSD, la ce garantii se mai poate astepta cineva care s-ar decide sa infrunte vechiul si incercatul aparat de partid? De o maniera simbolica, inutilele fuziuni cu PSM si PSRN, formatiuni care nu sunt nimic altceva decat expresii politice ale unor aripi de activisti si securisti din vechiul regim, consfintesc incercarea de inglobare in PSD atat a fostului aparat de putere din epoca PCR, cat si a celor veniti in structuri dupa 1990 ca parte a unei uriase masinarii de putere, pregatita sa controleze destinele Romaniei multi ani de acum incolo.
Plecarea lui Cozmin Gusa a starnit valuri mediatice cateva zile. E semnul unei crize majore in PSD? O infrangere a reformistilor si a tinerilor pesedisti? Nici vorba de asa ceva, ne-a transmis de la tribuna Consiliului National liderul organizatiei de tineret a partidului de guvernamant, Victor Ponta. Cel care putin mai tarziu avea sa completeze lunga lista de 20 de vicepresedinti ai PSD a avut grija sa descurajeze orice interpretare de acest gen a plecarii precipitate a lui Cozmin Gusa.
Vorbind in pilde, cu trimitere la Morometii, el ne-a explicat ca tinerii isi vad viitorul in PSD si vor sa ramana in ace