- Social - nr. 136 / 15 Iulie, 2003 Este al treilea an de seceta, iar urmarile se vor resimti la iarna, prin majorarea preturilor la alimente, scaderea dramatica a efectivelor de animale, importuri masive de cereale, zahar, conserve, produse lactate etc. Ploile din ultima perioada mai pot salva, intr-o oarecare masura, productia de porumb si de furaje, dar preturile pe piata libera la porumb boabe au ramas tot la 120.000 de lei dubla, in timp ce la porci si la bovine au scazut: 50.000 de lei purcelul intarcat, 10-15 milioane de lei o vaca, ce in primavara se vindea cu 25 de milioane de lei. In dorinta de a ne informa despre masurile ce pot fi intreprinse pentru diminuarea efectelor secetei, am purtat discutii cu mai multi specialisti din agricultura mureseana: Dr. Cornel Podaru _ cercetator stiintific la SCDB Sangeorgiu de Mures: "Intr-o tara civilizata, efectele secetei pot fi diminuate prin masuri tehnice si organizatorice. In situatia noastra, trebuie sa tinem cont de faptul ca bovinele nu sufera de frig, in schimb caldura, socul termic, are o influenta extrem de nefavorabila. In primul rand, are loc o crestere a temperaturii corporale, o marire a frecventei respiratorii. Productia de lapte la o temperatura de 25 de grade scade cu 20 la suta, daca nu se asigura apa necesara. Crescatorii de animale trebuie sa cunoasca faptul ca, in perioada de vara, o vaca consuma circa 100 de litri de apa, iar cu cat animalele sunt mai colorate, cu atat socul termic este mai puternic. Tinand cont de aceste aspecte, se impune o schimbare de mentalitate in ce priveste furajarea animalelor. In perioadele de seceta, de caldura, pasunatul sa se faca pe timpul noptii, ziua animalele sa fie tinute la grajd, in padocuri, hranite cu masa verde." Drd. Ing. Tiberiu Stef _ director la AGROM-Ro, presedintele Asociatiei judetene de dezvoltare montana Mures: "Seceta poate fi prevenita pri