Toate televiziunile au vorbit despre examenul de bacalaureat. Pe linga perlele de la proba de romana, pe care Antena 1 a avut buna idee sa le citeze la stiri, au mai fost puternic mediatizate doua cazuri: un elev care a fost depunctat cu 4 puncte si o profesoara din Brasov care, dupa ce si-a incuiat colegii in cancelarie a alergat pe holurile liceului strigind: Frauda Frauda In timp ce perlele de la romana au fost gustate deplin numai de citiva ( care au inteles enormitatea confuziilor), celelalte doua cazuri au fost reluate pe toate vocile si comentate de orice matroana romana. Ideea pe care au retinut-o parintii din primul caz este ca profesorii isi depuncteaza sistematic elevii, nenorocindu-i pe viata. Iar din intimplarea de la Brasov au dedus ca profesorii sint cam intr-o ureche.
N-am auzit niciodata, in nici o sesiune, la nici o lucrare si la nici un examen si, desigur, la nici o emisiune de stiri ca cineva contesta o nota pentru ca e prea mare. Ca un elev a fost suprapunctat cu 4 puncte si a luat in loc de 4, cit merita, 8. Si totusi, punctul sau punctele in plus constituie regula, iar cazul prezentat este exceptia. Implicatiile acestei fraude cvasi-generalizate sint la fel de grave ca ale depunctarii. I se adauga si alte tipuri de frauda, cel mai frecvent copiatul si discutiile din timpul examenelor pe care supraveghetorii nu le baga in seama si, dupa parerea mea, un profesor cinstit isi poate pierde cu adevarat mintile asistind la ce se intimpla la bacalaureat.
Anul acesta la toate materiile, cu exceptia literaturii romane si a limbilor materne, s-a inaugurat testul-grila. Ideea e buna, teoretic. Ca sa rezolvi o intrebare de acest tip la matematica, de pilda, trebuie ca mai inainte, pe ciorna, sa duci un exercitiu sau o problema pina la capat si apoi sa vezi daca rezultatul obtinut de tine corespunde cu cel din test, pe care-l bifezi.