O parte dintre comercianti, inclusiv din Bucuresti, a recurs la majorarea pretului painii cu 200-500 si chiar cu 1.000 de lei, tocmai acum, cand recoltatul cerealelor este in toi si deja cantitati O parte dintre comercianti, inclusiv din Bucuresti, a recurs la majorarea pretului painii cu 200-500 si chiar cu 1.000 de lei, tocmai acum, cand recoltatul cerealelor este in toi si deja cantitati importante de grau nou, chiar in conditiile unei productii dijmuite de seceta, a ajuns in depozitele procesatorilor. Pe de alta parte, guvernul a dat verde la importul de grau pentru panificatie, care, in 2-3 saptamani, urmeaza sa ajunga in tara. Si atunci, cum se explica majorarea de catre unii producatori si comercianti a pretului graului si, implicit, al painii? "Cei care au stocuri macina in continuare, dar sunt zone unde morarii, nemaiavand grau, accepta sa-l cumpere cu 6.000 lei kilogramul, deci cu 180 dolari tona, cat solicita unii dintre producatori, speculand acest deficit, in timp ce la Bursa din Chicago pretul oscileaza in jurul a 115 dolari tona" - ne-a declarat presedintele Patronatului ROMPAN, Aurel Popescu. Acesta precizeaza ca nu este vorba de un fenomen de masa, ca astfel de majorari se inregisteaza doar in Bucuresti si zonele Dobrogea si Moldova. "Fenomenul se va limita in maximum 2-3 saptamani, cand va incepe sa vina graul din import si cand pretul se va stabiliza la aproximativ 5.000 lei kilogramul (de grau)", spune Aurel Popescu. "Nu-i putem acuza pe producatorii de grau, ei au greutati mari in acest an, dar problema este daca si cine le ofera pretul mare pe care acestia il cer", ne-a declarat, la randul sau, presedintele asociatiei ANAMOB, Viorel Marin. "Din pacate, noi avem o piata foarte ciudata, chiar haotica, in unele zone, precum Prahova si Bacau, dominand piata neagra a produselor de panificatie", spune Viorel Marin. Pe de alta parte, importul anuntat d