Vizitarea expozitiei de fotografie Portofolios Review 2 de la Galeria Noua e cu siguranta un cistig pentru spectator. Primul atribut la care ma gindesc este „claritatea“, si asta pentru ca etalarea, numarul lucrarilor si temele abordate de tinerii artisti evita formarea de perceptii nebuloase in mintea publicului. Informatia vizuala se lasa descoperita, asimilata si memorata. Fara sa utilizeze tehnici ieftine de supravietuire, lucrarile asteapta sa fie descoperite (sau redescoperite) pina pe data de 27 iulie.
Se poate spune ca artistii nu mai vor sa se joace, dar le vine destul de greu sa se ia in serios. De aceea, ironia transpare din aproape fiecare fotografie (in special in cazul Luminitei Cochinescu, al lui Adrian Armanca si al lui Catalin Rulea). Seria vesela a instantaneelor surprinse la o parada gay (Cochinescu) ghideaza spectatorul catre lucrarile nelinistitoare ale Mariei Stan, in care imaginea unor siluete decupate, aflate in plin salt „sterge“ cimpul vizual. Imortalizarea si valorificarea unui moment atit de efemer, aflat la limita constientizarii, e ceea ce impune fotografiilor o nota bizara, straina si rece.
Aflata (la propriu si la figurat) la polul opus, seria lucrarilor lui Adrian Armanca parodiaza spectacolul televizual romanesc. Falsi generali si revolutionari din decembrie 1989 ne privesc ingindurati, in atitudini rigide, iar invitatii la talk-show-uri isi demonstreaza afirmatiile fluturind documente si prezentindu-le camerei. Lucrarea cea mai reusita prezinta momentul cind un fals Emil Constantinescu e stropit in obraz cu cerneala: imaginea e surprinsa in timp ce lichidul pluteste in aer, iar expresia grava a personajelor imprumuta si distorsioneza monumentalismul neoclasic, reducindu-l la o simpla poza.
In acelasi registru ludic, Anda Runtag schematizeaza decorurile si personajele in colectii de numere, unindu-le p