Susan GAL, Gail KLIGMAN
Politicile de gen in perioada postsocialista. Un eseu istoric comparativ
Traducere de Delia Razdolescu, Editura Polirom, Colectia „Studii de gen“, 2003, 218 p., f.p.
Eseul tradus si publicat recent de Editura Polirom in Colectia „Studii de gen“ este un studiu de descifrare a perioadei postsocialiste din Europa Centrala si de Est efectuat dintr-o perspectiva specifica, aceea a problematicii de gen. Elaborat de Susan Gal si Gail Kligman, doua autoare cu renume in cercetarea sociologica si antropologica, textul, de mare rafinament teoretic, iese din incorsetarile limbajului superspecializat, oferind, intr-un limbaj accesibil, o lectura profunda si bogata in semnificatii legate de procesele complexe ce au avut loc dupa prabusirea comunismului.
Acest studiu istoric comparativ este urmarea unei cercetari mai ample, coordonate de cele doua autoare in urma cu citiva ani si finalizate prin volumul de studii Reproducing Gender. Politics, Publics and Everyday Life after Socialism, publicat la Princeton Press in 2000 (volumul este in curs de aparitie si in limba romana). Am avut sansa sa fac parte din acea echipa multinationala de cercetare. Am simtit atunci ce inseamna rigoarea si exigentele unui demers de cercetare, respectul pentru acuratetea informatiilor, dublate de o atmosfera de lucru relaxata, in care criticile si sugestiile teoretice oferite lasau sentimentul participarii la un parteneriat bazat pe un dialog de la egal la egal. Ma bucur ca studiile noastre (din Romania a mai participat Adriana Baban, Facultatea de Psihologie, Universitatea „Babes-Bolyai“) au putut deveni sursa unui text de o asemenea anvergura teoretica si cu asemenea potentialitati de aplicare.
Eseul nu se adreseaza exclusiv celor interesati de modul in care discursurile si practicile de gen au jucat, dupa 1989, un rol in modela