Gottfried Wilhelm LEIBNIZ
Primae veritates si alte scrieri de logica si metafizica
Editie, traducere, note si postfata de Alexandru Boboc, Editura Paideia, Colectia „Totem“, Bucuresti, 2002,
261 p., f.p.
In ultimii doi ani, publicul interesat de filozofie a putut sa ia cunostinta mai indeaproape de opera lui Leibniz prin aparitia a nu mai putin de trei lucrari ce includ noi traduceri din vasta opera a autorului Monadologiei. In 2001 a aparut la Dacia Leibniz, filozof al Europei baroce, volum editat de prof. Vasile Musca, in 2002 au aparut Scrieri filozofice la Editura ALL, in traducerea celui ce semneaza acest material, si, la numai citeva luni, la Editura Paideia, Primae veritates si alte scrieri de logica si metafizica, volum editat de acad. Alexandru Boboc.
Volumul, ce poarta titlul unei lucrari extrem de importante din 1686, desi de mica intindere, Primae veritates (Adevarurile prime), cuprinde citeva studii ce sint acum traduse pentru prima oara in limba romana, si anume: Despre caracteristica universala (aprox. 1690), Logica intr-o noua fundamentare (aprox. 1685), Fundamentele calculului rational (1688), Despre infinit (1702), precum si prefata lucrarii Noi eseuri asupra intelectului uman (lucrare scrisa in 1703-1705, dar publicata postum, in 1765; traducerea romaneasca este in curs de aparitie).
Sint incluse de asemenea citeva lucrari traduse anterior de C. Floru si incluse in editia de Opere filozofice, lucrari carora Alexandru Boboc a considerat necesar sa le dea o noua expresie in limba romana, si anume Adevarurile prime (1686), Despre principiul continuitatii (1687), Noul sistem privind natura si comunicarea substantelor, precum si uniunea care exista intre suflet si corp (1695). Lucrarea Principiile rationale ale naturii si gratiei (1714), ce poate fi considerata un rezumat al „sistemului leibnizia