Grupajul care urmeaza reflecta seminarul international Crossing Perspectives: Cultural Cooperation with South Eastern Europe, desfasurat la Amsterdam, la mijlocul lunii trecute, in organizarea Fundatiei Culturale Europene. Detalii – in prezentarea lui Virgil Stefan NITULESCU, alaturi de care publicam importantul Manifest pentru cooperarea culturala cu Europa de Sud-Est, adoptat cu ocazia seminarului, apoi textul citit in deschiderea reuniunii, semnat de cunoscuta scriitoare croata stabilita in Olanda Dubravka UGRESIC si expertiza pe care s-au bazat organizatorii, furnizata de Corina SUTEU si Milena DRAGICEVIC SESIC. Grupajul a fost alcatuit cu sprijinul Fundatiei Culturale Europene. (Traduceri de Cristina IONICA.)
Dincolo de actuala extindere
Prestigioasa Fundatie Culturala Europeana1 a initiat, in anul 2002, sub patronajul lui Pat Cox, presedintele Parlamentului European, o noua linie de actiune – Extinderea mintilor – care porneste de la generoasa premiza ca „cetatenia culturala europeana“ ar trebui sa fie acordata, de drept, tuturor europenilor. Mai mult decit atit, europenii ar trebui sa accepte introducerea unor standarde de buna vecinatate pentru toti cei care ii inconjoara si, cu deosebire, pentru statele mediteraneene. Astfel, au fost fixate patru obiective: prezentarea unei imagini mai cuprinzatoare a Europei de dupa extindere, incluzind si dimensiunea ei culturala; sprijinirea salvgardarii diversitatii culturale, prin ilustrarea valorii „europenitatii“; incurajarea crearii unor instrumente inovatoare pentru cooperarea culturala; aducerea Europei mai aproape de cetatenii ei.
Intimplarea face ca, in anul 2004, cind Uniunea Europeana va primi in rindurile ei 10 noi membri, Fundatia Culturala Europeana sa implineasca 50 de ani de la infiintare, iar Olandei – tara care gazduieste Fundatia – sa ii revina presedintia U