Martin PREBUDILA
Un rezervist fara piele de rezerva
Editura Ivan Krasko, Colectia „Travers“, Nadlac, 2002, 104 p., f.p.
Desi nu foarte numeroasa, minoritatea slovaca din Romania este o prezenta activa in viata culturala a tarii. La Nadlac, orasul-nucleu al slovacilor din Romania, exista o revista de cultura bilingva, Oglinzi paralele/Rovbnobezne Zrkadla, revista in jurul careia s-a construit si o editura, Ivan Krasko. Meritul acestei constructii ii apartine poetului Ondrej Stefanko, un extraordinar animator cultural. La Editura Ivan Krasko au aparut si apar, in traducere romaneasca, volume reprezentative pentru cultura slovaca. As aminti aici doar traducerea operei lui Bohumil Hrabal. In plus, editura publica si traduceri dupa carti aparute foarte recent, fie in Slovacia, fie in tari unde exista o minoritate slovaca.
Romanul lui Martin Prebudila, Un rezervist fara piele de rezerva, a aparut in 2000, fiind tradus, in acelasi an, si in limba sirba. Martin Prebudila s-a nascut in 1960 la Novi Sad, in Iugoslavia. Absolvent al sectiei de limba si literatura slovaca din cadrul Facultatii de Filozofie din Novi Sad, autorul lucreaza acum ca redactor la televiziunea din localitate.
Un rezervist fara piele de rezerva este povestea unui personaj trimis sa lupte in razboiul dintre sirbi si croati. Probabil ca povestea scrisa la persoana I are o puternica dimensiune biografica. Protagonistul-narator este un tinar, Milan Valent, care primeste, ca rezervist, convocarea in Armata populara sirba. Ca si Prebudila, personajul este un slovac care traieste in Iugoslavia. Ca omul nu are nici un chef de nici un razboi e limpede din momentul in care un cunoscut ii aduce convocarea. Se gindeste sa fuga, dar se supune vointei exterioare lui si se prezinta la unitate. Povestea se intretese in jurul a trei teme: alcoolul, amorul si razboiul. Se