Paula SCALCAU
Grecii din Romania
Cuvint inainte de Georgeta Filitti, Editura Omonia, Bucuresti, 2003,
310 p., f.p.
Editura Omonia a publicat de curind o monografie privind comunitatea greceasca din Romania, lucrare binevenita pentru aceia care abordeaza in preocuparile lor academice problema minoritatilor. Istoria comunitatii grecesti din Romania este prezenta in lucrari de referinta ale unor istorici remarcabili precum Cornelia Papacostea-Danielopolu, N. Camarian, Olga Cicanci, Alexandru Dutu, Georgeta Filitti si multi altii. Volumul Grecii din Romania realizat de Paula Scalcau trece in revista raporturile dintre minoritari si majoritari in variate perioade istorice, indeosebi atunci cind, minoritari fiind (demografic), aveau un aport majoritar in conducerea Tarilor Romane (o buna parte a secolului al XVIII-lea, perioada numita indeobste „regimul fanariot“). Este o inversare unica in istoria romanilor care ar merita o abordare academica din aceasta perspectiva, a unei minoritati care guverneaza.
Volumul aduce publicului larg informatii preliminare pretioase pentru diferite abordari stiintifice despre negustori, dregatori, artisti si intelectuali (mitropoliti, secretari, consilieri, diplomati, profesori, medici, tipografi, librari si editori, traducatori) de origine greaca pe ale caror opere si activitati intelectuale s-a grefat, mai bine de un veac, istoria noastra culturala.
Autoarea vine la timpul prezent cu istoria comunitatii grecesti din Romania, atasind lucrarii sale un „mic tabel cronologic al istoriei grecilor din spatiul romanesc“, precum si un „mic dictionar al personalitatilor de origine elena din Romania“.
In ceea ce priveste „veacul fanariot“ numit asa cel mai ades in istoriografia noastra moderna, Georgeta Filitti subliniaza in prefata volumului ca „efortul pentru modernizarea societatii