Memorie în culori luminoase
Tot sub semnul peregrinărilor şi al memoriei stă şi volumul lui Dan Ciachir Când moare o epocă. Dacă demersul lui Petre Răileanu avea ceva din impresia de sincronie dată de notaţia diaristului, în cartea de faţă tonul este mai degrabă diacronic-nostalgic. Dincolo de patina timpului pe care o poartă, eseurile cuprinse în acest volum sunt mărturii de epocă cu valoare documentară.
Descoperim aici, prin ochii adolescentului de odinioară, un Petre Tuţea răspicat la vorbă, în permanent conflict cu autorităţile comuniste: "A fost," spune Dan Ciachir, "poate singurul om pe care l-am cunoscut, în epoca dictaturii comuniste, care spunea cu voce tare tot ceea ce credea. Nu se codea niciodată, nu se ruşina de convingerile sale. Povestea fără nici o teamă cum fusese reţinut câteva ore de Securitate şi anchetat ... pentru trafic de valută. Parcă-l aud: "Iată-mă bişniţar la 75 ani!" Era în toiul afacerii Goma şi Stăpânirea vroia să-l intimideze."
Întâlnim mai departe un Iosif Sava plin de generozitate, oferind autorului, la vremea respectivă aflat de abia la începutul carierei sale într-ale condeiului, şansa de a apărea în emisiunea sa muzicală de prestigiu. Purtaţi pe firul amintirii, pătrundem apoi în casa Ninei Cassian din localitatea 2 Mai, un avatar al Balcicului interbelic, printre participanţi nenumăraţi la cenaclul şi seratele ţinute în mod curent aici.
Epoca despre care se vorbeşte în titlu, cea postbelică, de până în 1989, este redată în culori luminoase, umbrele inerente fiind suprimate sau relegate în sfera anecdoticului şi a hazului de necaz. Dan Ciachir, care a semnat fără întrerupere Cronica ortodoxă din revista Cuvântul între 1990-2002, imprimă acestor eseuri ceva din liniştea şi încrederea dăruite de credinţă.
Peregrinări prin trecutul Europei
Europa mon amour, carte