- Diverse - nr. 150 / 2 August, 2003 Pe malul raurilor, in prundisuri, coaste rapoase, creste catina alba. De la aceasta planta se folosesc fructele in stare proaspata sau uscata. Gustul lor este acru-astringent, insa pe masura coacerii si mai ales dupa caderea primelor brume devine mai placut si capata un miros asemanator ananasului. In compozitia chimica a fructelor de catina predomina vitamina C; o serie de pigmenti carotinoidici care le dau culoarea portocalie; aminoacizi esentiali; vitaminele A, B1, B2, E, D, K, precum si o serie de elemente precum Calciu, Magneziu, Potasiu, Fosfor, Fier etc. Pe drept cuvant, fructele de catina si produsele din catina pot fi considerate adevarate suplimente nutritionale, care contin multivitamine, multiminerale si substante probiotice. Recomandari terapeutice • Fructele constituie in primul rand o polivitamina naturala, cu efecte in toate afectiunile provocate de carenta unor vitamine, dar si cu recomandari deosebite pentru convalescenti, in stari de slabiciune, tonifiante pentru copii si persoane in varsta. • Valentele terapeutice ale catinei sunt extrem de bogate, asa cum atesta cercetarile de ultima ora. In acest sens, evidentiem actiunea complexa, tonifianta asupra aparatului circulator, are efect hipotensor; este antitumoral, antiinflamator, antioxidant, diuretic. • Se mai citeaza efectele ceaiului de catina ca antidiuretic, antireumatismal, in urticarii si diferite dermatoze. • Uleiul de catina contine acizi grasi esentiali alfa si beta caroten, licopina, vitamine A, D, E, F, K, actiune terapeutica: antioxidant, antiinflamator, stimulator al sistemului nervos central, vitaminizant, mineralizant, tonic, hipotensiv, regenereaza tesuturile, regleaza metabolismul, regleaza activitatea glandelor endocrine, imunomodular, antiparazitar etc prof. KOCSIS SÁNDOR - Diverse - nr. 150 / 2 August, 2003 Pe malul rauril