Un simbol al acestei schisme dureroase, ascunse inca, pentru ca intelectualii adevarati nu mai ies nici macar in strada, este recenta confruntare dintre regizorul Andrei Serban si politrucul Dinu Sararu. Chiar daca Andrei Serban ar fi fost fluierat la Paris, chiar daca ar fi cerut bani multi pentru citeva zile de atelier cu studentii romani, chiar daca... Andrei Serban a facut lucruri extraordinare in teatrul romanesc
intr-o vreme in care oamenii aveau mai multe sperante. Si Andrei Serban este un nume mondial. Cine este Dinu Sararu? Directorul iubit de actorasi ieftini de tip Monica Davidescu si adulat de pensionarii carora le-a dat o piine mai mare, fosta figura marcanta a anturajelor comuniste, prietenul ministrului culturii, omul lipsit de cea mai vaga intuitie sau intelegere a teatrului contemporan, demagog de scoala veche, patriot de tip ?Romania Mare?... Dinu Sararu i-a propus lui Andrei Serban sa monteze ?Apus de soare?. Andrei Serban s-a oripilat. Nu-i nimic, vine repede Dan Pita si monteaza el textul cu pricina.
E de neinteles cum un personaj de tip Dinu Sararu poate conduce un teatru national in mileniul trei. Dar mai de neinteles e cum il suporta actorii pe care ii conduce spre cele mai inalte culmi... Vorba lui Andrei Serban: ?Cu totii sint foarte, foarte ?multumiti? sa-l aiba director pe Dinu Sararu. Il merita.? Pentru ca actorii au si ei copii, au si ei familii de intretinut, rate de achitat. S-a dus vremea idealismelor postdecembriste. Dar totodata s-a dus si vremea performantei. Nu stiu daca actorii TNB sint constienti de alegerea pe care au facut-o. Inca mai astept sa-i vad intr-o zi revoltati in fata Teatrului National, satui de jenantul lor director si de jenantele spectacole la care sint pusi sa participe. (L.M.)
Un simbol al acestei schisme dureroase, ascunse inca, pentru ca intelectualii adevarati n