?O crestere cu pina la 18% a pretului la energia electrica inseamna mult pentru saracia consumatorilor. La nivelul economiei nationale insa aceasta scumpire este mai mult decit necesara pentru a scoate societatile din acest sector dintr-o situatie mai mult decit critica - lipsa interesului investitorilor?, sustine prof. Aureliu Leca, specialist in sectorul energetic.
Prof. Leca critica masurile prin care pretul energiei electrice a fost mentinut ani la rind sub nivelul real si spune ca protectia sociala aplicata in anii trecuti isi arata acum coltii in alta parte, adica la nivelul producatorilor. ?Este greu de iesit din aceasta situatie critica deoarece nici macar protectia sociala pe care s-a mizat atita vreme nu se mai realizeaza asa cum trebuie. Trebuie trecut urgent la actiuni concrete pentru atragerea investitorilor?, explica Leca. Pentru romani, pretul curentului electric, asa cum este el acum, este la limita suportabilitatii. Pentru societatile care produc si vind energie electrica, acelasi pret este insa foarte mic, nu acopera decit cel mult costul combustibilului si salariile.
Si nici acestea intotdeauna, daca e sa ne amintim ca, la inceputul fiecarei ierni, societatile din sectorul energetic contracteaza credite externe cu garantie de stat, pentru combustibil. ?Actualele preturi nu contin costuri de dezvoltare, nu asigura fonduri pentru investitii, in consecinta, societatile care vind aceasta marfa nu sint interesante pentru investitori?, explica, la rindul lor, specialisti din sectorul gazelor naturale. Aureliu Leca spune ca exista doua metode prin care preturile pot fi aduse la nivelul real. Pentru ca o decizie de majorare in trepte a pretului la curentul electric a intirziat, se recurge acum la aceasta scumpire soc. Ungurii, de exemplu, au majorat si ei saptamina trecuta pretul la electricitate, cu un procent de 9%. Insa in Ungaria