In urma licitatiei desfasurate in februarie 2003 la sediul Oficiului de Plati si Contracte PHARE (OPCP) din cadrul Ministerului Finantelor (MF), firma olandeza DHV Water BV a fost desemnata drept consultant tehnic. ?Una din conditiile de participare la licitatie?, conform afirmatiilor directorului general al RAJAC Cluj, Dorin Ceataras, ?a fost dovada unei pozitii financiare puternice, pe care firmele romanesti nu o puteau indeplini?. Consultantii olandezi formuleaza programe de imbunatatire a managementului operational, potrivit directivelor UE, strategii de extindere a retelei de distributie si de canalizare clujene, alaturi de strategii de informare a populatiei asupra proiectului, pe care le transmit Comisiei Europene. La rindul ei, CE stabileste criteriile de acordare a finantarii si a desemnarii antreprenorului general al lucrarilor.
Semnarea componentei C1 a programului atrage cu sine o finantare de peste 35 de milioane de euro, primiti insa dupa semnarea contractului cu antreprenorul general, care urmeaza sa fie desemnat zilele acestea, prin licitatie, la sediul OPCP, autoritatea responsabila de implementarea proiectului. Surse din cadrul sistemului ne-au confirmat ca antreprenorul general va fi tot o firma straina, probabil o firma franceza, care va incheia contracte cu subcontractori, pentru efectuarea de lucrari specifice, care a posibil sa fie firme romanesti.
Conditii UE si...
Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvint al RAJAC, Lucian Croitoru, masurile din domeniul protectiei mediului, in special a surselor de apa cu destinatia consumul populatiei, sint vitale pentru primirea finantarii. Printre numeroasele conditii de acordare a primei transe de bani, CE a solicitat si ?stabilirea unui plan de management pentru prevenirea poluarii in zonele Tarnita si Gilau, care va fi acceptat de Comisie si BEI, inclusiv identificarea uno